Kayar Kalıp Çözümleri

Hizmetler
Bize Ulaşın
Katalog

Kayar Kalıp Çözümü

Kayar Kalıp daha çok betonarme perde yoğunluğunun fazla olduğu yüksek yapılarda kullanılmaktadır. Yüksek yapıların yapım süresini kısaltır. Kesintisiz beton dökümü gereken yerlerde de kullanılır. Bu sayede perdelerde soğuk derz oluşumu gerçekleşmiş olur. Sistemin doğru uygulanabilmesi için 24 çalışma programının çok iyi planlanması gerekmektedir. Spiral ve prizmatik yapı tiplerinde kalıp sadece düşey yönde hareket ederken, gerektiğinde içe veya kısmen dışa doğru bükülebilmektedir. Kayar kalıp sistemi dikdörtgen, kare, hiperbolik ve silindirik yapılarda da kullanılmaktadır. Kayar kalıp bu şekilde adlandırılmıştır çünkü küçük ama sürekli yükselmeler, kalıbın daha geniş bir zaman aralığında kaydığı izlenimini vermektedir.
Kayar kalıp sistemi, kalıpların sürekli olarak hidrolik ekipmanlarla kaldırıldığı bir sistemden oluşmaktadır. Bu durumda betonun priz süresine bağlı olarak saatte yaklaşık 150-300 mm yükseltilebilir. Bu süreçte beton çok kısa sürede kendini taşıyabilecektir. Proje detaylarına ve hava şartlarına bağlı olarak betonda priz hızlandırıcılar veya priz geciktiriciler kullanılarak kalıp üzerindeki denge ve priz durumu gözetmenler tarafından izlenir.

Kayar Kalıp Hakkında Daha Fazla Bilgi

Kalıp, yapılacak yapının geometrik şekline uygun olarak hazırlanan şablonlar (braketler) ile kurulur. Sistemde, karkasa dik kirişler (NPU100), çelik çerçeveler (spur) ve belirli bir yükseklikte yapılmış ve 10*20 cm payandalarla desteklenen kenetleme bolometreleri, geçmeli çelik paneller (120cm) çalışmaktadır. Bu sisteme bağlanan braketler bir çalışma alanı oluşturur. Mahmuz kirişlerine dayanan ve sistemin bir bütün olarak hareket etmesini sağlayan hidrolik krikolar (yaklaşık 1,5 metre aralıklı), beton içerisinde tırmanma çubukları ile sistemin yukarı doğru taşınmasını sağlar. Duvar yüzeyine beton dökümü, kapı ve pencere kalıp işleri, varsa ardgerme mantolarının yerleştirilmesi, gömme çelik montajı, bolometre montajı ve işin devamlılığı bir bütün oluşturur. Kalıp yukarıya doğru hareket ettikçe durmadan ama kontrollü aralıklarla betonla doldurulur. Döküm, güçlendirme ve kontrol işleri aynı yerde yapılır. Kalıba entegre edilen asma iskele sayesinde hatalı veya bozuk yüzeyler beton prizini almadan önce onarılır ve çeşitli kimyasallar yardımıyla 24 saat kür işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemlerden sonra baştan sona pürüzsüz bir görünüme sahip ve gerekli dayanıma ulaşmış sağlam bir betonarme yapının oluşması sağlanır.

  • Yüksek Kaliteli Sistemler
  • Hızlı İnşaat
  • Deneyimli Ekip

Sürme Kalıp Kullanmanın Avantajları

Üretilen tesiste yüksek hızda yükselir ve önemli zaman tasarrufu ile proje hızlı bir şekilde tamamlanır. Geleneksel yöntemlerden 4 ila 7 kat daha hızlıdır.
Kayar kalıp sistemi ile konstrüksiyonda soğuk derz olmadığı için duvarda zayıf bölge oluşmasına izin verilmez. Bu, statik hesaplarda kabul edilen yükün, planlandığı gibi dağılım grafiğine uygun olarak tüm bölümlere eşit olarak dağılmasını sağlar.
Kalıp platformuna erişim TSN Belgeli merdiven kulesi ile sağlandığı için alanda manlift, vinç, asansör gibi ekstra bir ulaşım aracına gerek yoktur.
Kalıp hidrolik krikolar ile kaldırıldığı için alanda vinç kullanımı minimum düzeydedir.
Kayar kalıp sisteminin kendine ait alanları olduğu için operasyonda uygun değerde iskele ve çalışma alanı kullanılır. Depolanacak gereksiz malzeme olmadığı için şantiyede temizlik ve düzenin sağlanmasına önemli katkı sağlar.
Çizimlerde giydirme cephe kısımlarında bir bütünlük sağlanmıştır. Kayar kalıp ile diğer kalıplara göre çok daha düzgün giydirme cephe kesitleri elde edilir.