Köprü ve Viyadük Direk (Sürme kalıp) Çözümleri

  • Anasayfa
  • Köprü ve Viyadük Ayakları Çözümleri
Hizmetler
Bize Ulaşın
Katalog

Köprü ve Viyadük Direkleri (Sürme Kalıp)

Köprü ve viyadük aynı amaca hizmet eder. Fakat benzerlikleri ve farklılıkları bakımından pek çok görüş vardır. Viyadükler köprüdür diyenler var, köprüler viyadük görevi görüyor diyenler var. Köprü ve viyadük arasındaki farkları bazı gerçekler doğrultusunda öğrenebiliriz.
Farklı bir görüşe göre; Her viyadük köprü olarak adlandırılır, ancak köprünün de viyadük olmadığını belirtir. Aslında köprü ve viyadük arasındaki en temel fark; Köprü fiziksel engelleri aşmak için inşa edilirken, viyadük bir vadiyi veya geçidi geçen bir köprü türü olarak görülmektedir.
Köprü ve viyadük arasındaki farklardan bahsedecek olursak;
Geçişleri kolaylaştırmak için kara ve su yollarına köprüler yapılırken; viyadükler genellikle aynı arazi içinde demiryolu taşımacılığı için kullanılır, ancak bu her zaman böyle olmayabilir.
Viyadüklerin bir veya birden fazla kemeri vardır. Bu kemerlerin dışında ara destekler de bulunmaktadır. Birçok köprü türü vardır ve ara desteklere veya kemerlere sahip olmak gerekli değildir.
Viyadüklerin yapımı daha az maliyetlidir. Boyutları bazen büyük gemilerin geçişine izin vermeyebilir. İki adayı birbirine bağlayacak büyüklükte ve uzunlukta olabilir. Ayrıca herhangi bir geminin altından geçmesine izin verecek kadar yüksek olabilir.

bridge

Köprü ve Viyadük Tanımları

Bu konuda netlik kazanabilmek için iki ayrı yapıya ilişkin tanımları bilmek gerekmektedir.

Köprü nedir?
Köprü, su kütlesi, vadi veya yol gibi alt kısımlarda yapılan engellerin üzerinden geçiş sağlamak için yapılan yolları kapatmadan fiziksel engelleri aşmak için yapılır. Her biri farklı amaçlar için inşa edilen köprülerin içerisinde farklı tasarımlar bulunuyor. Bu yapıların yapımı, köprünün yapılacağı yere demirlendiği arazinin niteliğine, yapımında kullanılan malzemeye ve yapımında kullanılacak fonlara bağlı olarak değişmektedir.

Yapı olarak 6 temel köprü tipi vardır. Bunlar;

Kiriş Köprüleri: Her iki uçta mesnetlerle desteklenen yatay köprü kirişleri üzerine inşa edilirler.
Kemer Köprüler: Her iki uçta da payandalar mevcuttur. Her iki ağda da yapı tarafından destek sağlanmaktadır.
Konsol Köprüler: Sadece bir taraftan mesnetlenmiş yatay kirişlerden oluşurlar.
Asma Köprüler: Asma halatları kullanırlar.
Kablolu Köprüler: Asma köprüler gibi olmalarına rağmen daha az kablo kullanılması bakımından farklılık gösterirler. Kabloları tutmak için kullanılan kuleler asma köprülerden daha kısadır.
Kafes Köprüler: Düz bağlantı elemanları kullanılarak yapılan köprülerdir.
Köprüler; Çekme, burulma, basma, kesme ve eğilme kuvvetlerinin köprü yapısı ile nasıl dağıldığına göre sınıflandırılırlar. Bu kuvvetlerin bir kısmına diğer köprüler hakimdir. Diğer güçler de aktiftir. Örneğin bir asma köprüde gerilim durumu çok önemlidir.

  • Yüksek Kaliteli Sistemler
  • Hızlı İnşaat
  • Tecrübeli Ekip

Viyadük nedir?

Viyadük, çok sayıda küçük aralıklarla yapılmış bir köprü türüdür. Dizi şeklinde oluşturulmuş kemerleri vardır. Tüm kayışlar neredeyse aynı uzunluktadır. Su ve kara üzerine de kurulan viyadükler, genellikle kara üzerine yapıldığında benzer yüksekliklere sahip iki noktayı birbirine bağlamak için yapılır. Zorlu coğrafi yapılara karşı yolları birbirine bağlayan viyadükün tarihi 19. yüzyıla kadar uzanıyor.
Ayrıca demiryolu üzerinde oluşan merkezlerde daha çok kullanılmaktadır. Daha çok Londra, Chicago, Birmingham gibi gölgelerde kullanılır.
Su üzerine yapıldığında diğer tünel ve köprüler birleştirilmelidir. Büyük arazi yapısına sahip köprü ve tünellere göre daha az maliyet içerir.
 
Neden Köprü Yerine Viyadük Kullanılır?
Köprü yerine kullanılan viyadükler, genellikle yolun virajlı bir yol olmasını engeller. Ayrıca trafik ve zaman kaybını azaltır. Genellikle karayolları üzerine veya demiryolu akışını düzenlemek için yapılır.
Köprü yerine kullanılan viyadükler maliyet açısından daha karlı olmakla birlikte hem karada hem de su üzerinde köprü geçişlerini kolaylaştırmak için kullanılan yapılar oldukları için daha çok tercih edilmektedir. Daha küçük yapılar için köprüler kullanılırken, viyadükler daha kapsamlı ve daha kullanışlı olarak görülmektedir.