Vinç (Portal ve Tavan vinç), inşaat sektörü başta olmak üzere demir çelik sektörü, madenler, konteyner depolama alanları, limanlar başta olmak üzere birçok alanda kullanılan iş makinelerinden biridir. Birçok iş alanında nakliye, yükleme depolama, yükleme ve benzeri alanlarda kullanılmaktadır. Portal Tavan köprülü vinçler ayrıca liman vinçleri veya ayaklı vinçler olarak da bilinir. Daha çok açık veya yarı açık çalışma alanlarında zemine serilen raylar üzerinde hareket etmek için kullanılır. Dört farklı gruptan oluşur. Bunlar portal yürüme grubu, kaldırma grubu, köprü grubu ve ayaklardan oluşmaktadır. Vinç (portal ve tavan vinç) vinçleri farklı model ve standartlarda üretilmektedir. Bu imalatlar portal vincin tonajına, yüksekliğine ve açıklığına göre değişiklik gösterebilir. Portal vinç standartları arasında yer alan çift lento köprülü portal vinç ile başlayalım.
Portal vinçler ile lento portal vinçler daha fazla alan gerektiren işlerde kullanılmaktadır. Kaldırma mesafesi çok yüksek olduğu için bu tür işlerde tercih edilirler. Ağır yüklerin taşınmasının yanı sıra depolama gibi işlerde de kullanılmaktadır. Kriterleri oldukça geniş olduğundan daha geniş çalışma alanlarında kullanılmaktadırlar. Dar alanlarda istenilen verim alınamayabilir. Tek lentolu portal vinçler daha kolay işler için kullanılmaktadır. Yani ağırlığı az olan işler için kullanılır. Çift lentolu portal vinç gibi ağır işlerde kullanılmaz. Ayrıca açık ve kapalı alanlar için uygundur.
Yükseklikleri, çift portal vinçlere kıyasla çok daha küçüktür. Böylece kapalı ortamlarda da kullanım kolaylığı sağlar. Ayrıca çift portal vinçlere göre çok daha az yer kaplar. Bina cephelerinde yardımcı olarak kullanılan vinç modellerinden biri olan yarı portal vinçler genellikle kapalı alanlar için kullanılmaktadır. Boyutları diğer vinçlerin standartlarına göre daha küçük olduğu için özellikle dar mekanlarda kullanılabilirler. Boyutları diğerlerine göre küçük olmasına rağmen çok daha ağır yükler için rahatlıkla kullanılabilirler.
Vinç (portal ve tavan vinç) vinçlerin kullanım açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Daha çok açık alanlarda kullanılan iş makinaları oldukları için hava şartlarına bağlı olarak sağlam bir şekilde imal edilmektedirler. Dışarıdaki hava koşullarından çok kolay etkilenmezler. Diğer iş araçlarından daha sağlam olmalarının nedeni budur.