Yük asansörleri, genellikle bir kişinin eşlik ettiği yükleri taşımak için kullanılan bir asansör türüdür. Depo, AVM, fabrika gibi eşya taşımacılığının yoğun olduğu yerlerde kullanılmak üzere 500 kg. 12.000 kg arası kapasitelerde üretilebilir. Yük asansörlerinde konfor ve hızdan çok asansörün yük veya malzeme taşıma kapasitesi önemlidir.
İşyerleri, alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler ve resmi kurumlar gibi yerlere malzeme taşıma kolaylığı sağlayan yarı açık ve kabinli olarak üretilen yük asansörleri ihtiyaçlarınıza göre her mekana uyum sağlayan bir üründür. Bu asansörler tahrikli sistem veya hidrolik olarak tercih edilebilir. Seyir mesafesinin yüksek olmadığı orta katlı binalarda hidrolik asansör hem seyir konforu hem de işletme maliyetleri açısından önemli tasarruflar sağlayabilir. Kapı tipleri istenilen açıklık ve yüksekliği sağlamak için yarı otomatik, çift kanatlı veya tam otomatik olarak kullanılmaktadır. Araç ve yük asansörü imalatında zeminin kaymaz malzemeden seçilmesine özen gösterilmelidir.
Yük asansörleri farklı tiplere ayrılır:
Makaslı Platformlar: Kısa seyir mesafesine rağmen kaldırma kapasitesinin yüksek olduğu durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmış yük asansörleridir.
Pistonlu Yük Asansörleri: Seyir mesafeleri 1 ila 20 metre arasında değişen, 5000 kg’a kadar yük taşıyabilen yük asansörleridir.
Halatlı Yük Asansörleri: Seyir mesafeleri 10 ila 30 metre arasında değişen, ortalama 10000 kg’a kadar yük taşıyabilen yük asansörleridir.
Yük Asansörü Yönetmeliği
İnsan asansörleri ve diğer asansör çeşitleri gibi yük asansörleri de yapımından montajına, kullanımına ve muayenesine kadar belli bir yönetmelikle belirlenmiş kapsam ve kurallar dahilindedir.
Yönetmelikte ayrıntılı olarak açıklanan kurallar ve kapsamın bazı bölümlerini başlık olarak belirtmek mümkündür:
Yük Asansörü, yönetmelikle belirlenen standartlara göre yıllık bakım ve muayeneden geçmek zorundadır; kullanımı için belirlenen ilkelere saygı göstermelidir.
Tüm izinler, talepler ve idari tedbirler Bakanlık Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve yürütülür.
Bakanlıkça yetkilendirilen muayene kuruluşlarından biri de TS EN ISO/IEC 17020 standartlarına göre Türkiye’de kurulmuş resmi veya özel muayene kuruluşudur. Bu kurumlar periyodik muayene sorumluluğundan icraya kadar olan süreçte görev alırlar. Denetim sonuçlarının değerlendirilmesi ve Bakanlığa iletilmesine kadar olan süreçte rol alırlar.
A tipi muayene kuruluşunun tüm yetki ve görevleri Bakanlıkça belirlenir. Yönetmelikte ayrıntılı olarak belirtilen hususlarla birlikte muayene personelinin hükümleri, uygulama esasları, kontrol listeleri, teçhizat, muayene raporu ile bakım ve periyodik muayene için gerekli tüm bilgiler maddelerde yer almaktadır.
Yapı denetim görevlisinin sorumluluğu ve denetim hizmetinin kapsamı da yönetmelikte detaylandırılmıştır.